16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUM Sadu, vândută la bucată

UM Sadu, vândută la bucată

Uzina Mecanică (UM) Sadu este într-o situaţie financiară foarte dificilă, având datorii către bugetul de stat de 380 de miliarde de lei vechi. Pentru redresarea societăţii, mai multe bunuri din patrimoniul unităţii vor fi înstrăinate.

GORJ. Mai multe bunuri aparţinând UM Sadu urmează să fie valorificate în vederea redresării societăţii, care figurează la bugetul de stat cu datorii de 380 de miliarde de lei vechi. Unitatea de producţie Sadu II, care nu mai funcţionează în prezent, un spaţiu situat în zona ultracentrală a municipiului Târgu Jiu şi sistemul de alimentare cu apă a oraşului Bumbeşti Jiu sunt principalele obiective care vor fi scoase la mezat. Societatea mai are 1.167 de angajaţi şi se află în impas financiar din cauza datoriilor mari pe care le are. O parte din bunuri vor fi preluate de instituţii de stat, în compensare cu restanţele existente.

Primăria Bumbeşti Jiu a solicitat să preia sistemul de alimentare cu apă, iar Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj face demersuri să primească spaţiul din centrul municipiului Târgu Jiu.

 

Spaţiul din Târgu Jiu, evaluat la 42 de miliarde de lei

 

Conducerea APIA Gorj intenţionează să solicite un spaţiu de aproximativ 600 de metri pătraţi aflat în „buricul“ municipiului Târgu Jiu. Modalitatea prin care se va face această preluare poartă denumirea, în termeni economici, de „dare în plată“, adică valoarea bunului se va scădea din datoriile societăţii către bugetul de stat. Spaţiul a fost expertizat şi s-a întocmit un raport de evaluare, care a stabilit că valoarea acestuia se ridică la 42 de miliarde de lei vechi, suma urmând să se compenseze din obligaţiile societăţii.

Mihai Versin, directorul APIA Gorj, a precizat că procesul de preluare a imobilului se află în faza întocmirii documentaţiei şi speră ca până la sfârşitul anului să se încheie: „Încă nu am depus dosarul prin care solicităm spaţiul, pentru că suntem în faza întocmirii documentaţiei. Sper ca până la sfârşitul anului să se încheie procesul de preluare“.

 

Primăria Bumbeşti Jiu vrea să preia sistemul de alimentare cu apă

 

Primăria Bumbeşti Jiu, pe teritoriul căreia se află uzina de armament, a solicitat să preia, în contul datoriilor pe care unitatea le are la bugetul local, sistemul de alimentare cu apă a oraşului, care este în proprietatea UM Sadu. Acesta constă în şapte puţuri de mare adâncime, două staţii de tratare, reţele de transport şi bazine de înmagazinare.

Potrivit conducerii primăriei, datoriile uzinei la bugetul local se ridică la 11,5 miliarde de lei, iar sistemul de apă a fost evaluat la 13,5 miliarde de lei. „S-a aprobat de către consiliul local achiziţionarea, în schimbul datoriilor, a sistemului de apă şi a terenului aferent în suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. Se va achita diferenţa de două miliarde de lei din bugetul local. Aceste active sunt deosebit de importante pentru comunitatea locală“, a spus Costel Bobaru, viceprimarul oraşului Bumbeşti Jiu.

Primăria pregăteşte un proiect de finanţare cu fonduri de la Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă. Valoarea acestuia este de peste 13 milioane de euro, lucrările de modernizare urmând să înceapă anul viitor.

 

Sadu II va fi vândută la licitaţie

 

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj face o evaluare a activelor unităţii Sadu II, în vederea scoaterii la vânzare prin licitaţie publică. Finanţiştii gorjeni spun că există investitori interesaţi să cumpere această unitate. „Sadu II nu mai este în activitate, iar menţinerea unei capacităţi de producţie de acest fel este o măsură nerentabilă, generatoare de pierderi. Se va organiza o licitaţie pentru stabilirea evaluatorului activelor. Apoi va avea loc o licitaţie pentru vânzarea activelor. Sunt investitori interesaţi să le preia şi să desfăşoare acolo o activitate economică rentabilă. Sper ca prin aceste acţiuni să se rentabilizeze activitatea uzinei“, a spus Dumitru Pârvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj. du scutită de plata a 280

UM Sadu scutită de plata a 280 de miliarde de lei

UM Sadu a fost scutită, prin ordonanţă de urgenţă, alături de alte societăţi, de plata a 280 de miliarde de lei din datoriile la bugetul de stat. Ordonanţa nu a fost pusă însă în aplicare, pentru că nu a apărut oridinul comun al ministerelor implicate în acest demers legislativ. „Avem o evidenţă specială a acestor datorii. Când va apărea ordinul comun, vom proceda la anularea unei părţi din datoria totală“, a spus Dumitru Pârvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS